Bezárás

Állásinterjú

TELEFONOS ÁLLÁSINTERJÚ

Ennek  a beszélgetésnek a célja az Ön német nyelvtudásának végleges letesztelése és egyes részletek pontosítása. (órabér, napidíj mértéke)

A telefonos beszélgetés során dől el hogy milyen szakmában és milyen anyagi feltételek mellett fog  az Ön munkaszerződése elkészülni. Következő kérdésekre számíthat:

Guten Tag, ich bin XY von ZMX  Gmbh.
Wie heißen Sie? Was ist Ihr Name? Mit wem spreche ich?
Wollen Sie in Deutschland arbeiten? Möchten Sie bei uns arbeiten?
Was ist Ihr Beruf? Was möchten Sie arbeiten?
Was ist Ihre Verdienstvorstellung? Was ist Ihre Gehaltvorstellung? Wieviel Euro wäre Ihnen Recht?
Ab wann könnten Sie mit der Arbeit beginnen? Wann wäre die Arbeitsaufnahme möglich?
Könnten Sie mit Ihrem eigenen PKW zum Arbeitsplatz fahren?
Bitte sagen Sie mir Ihre e-mail Adresse! Bitte teilen Sie mir Ihre genaue Postadresse mit! Wie ist Ihre Postletzahl?
In welcher Stadt wohnen Sie? Wie heißt die Straße? Welche Hausnummer?

Amennyiben fentieket megértette és tud a feltett kérdésekre válaszolni akkor minden  rendben van és jó esélye van arra, hogy egy német telefonos interjún megfeleljen és utána behívják egy személyes állásinterjúra.  Amennyiben ez nem egészen így van, akkor készüljön fel rá és akkor nem fogja meglepetés érni.
 

SZEMÉLYES ÁLLÁSINTERJÚ

Alábbiakban abszolút gyakorlati megközelítésből nézve írom le, ahogyan ez mi a német partnereinknél  mi csináljuk. ÁPOLÓI ÁLLÁSINTERJÚ esetében. Az állásinterjúnak két Önre vonatkozó lényeges része van:

BEMUTATKOZÁS

1./ Bemutatkozás a német cég képviselői és a többi pályázó előtt
Ez úgy történik, hogy 4-6 pályázó és a Pflergeheim vezetése előtt kb 1-2 percben be fog mindenki mutatkozni.Ennek muszály működnie. Ha másképpen nem megy akkor le kell iratni valakivel és ezt be kell magolni.

1. Mondja el a nevét, hogy honnan jött (város vagy falu), beszéljen picit a családjáról, gyerekei koráról, a párjáról és annak foglalkozásáról.

2. Folytassa a jelenlegi vagy legutóbbi munkájával, ha még ott dolgozik vagy ha hosszú ideig dolgozott egy helyen akkor azt emelje ki.Beszéljen arról hogy milyen beosztásban dolgozott/ zik most vagy az utóbbi években. Szeresse a jelenlegi kollégáit, és sajnálja hogy elmegy tőlük.

3. Ha több végzettsége van és szeret tanulni akkor ezeket mondja el , de csak az egészségügyre vonatkozóakat .

4. Legyen egy frappáns mondata a végére, amiben elmondja hogy az anyagi okok miellett miért éppen Németország.(pl sok német turista volt Mo-on és akikkel közülük találkozott azok mind kedves emberek voltak)Legyen 2-3 alternatívája erre az utolsó mondatra, nehogy más Ön előtt is ugyanazt mondja.

 

ÁLLÁSINTERJÚ

Ezen a beszélgetésen az Ön emberi és szakmai dolgaira kiváncsiak. Igazándiból a bemutatkozás szerinti témákról lesz szó, de picit bővebben.Javaslom, hogy ezeket a témákat is írja le 1-1 blokkban németül és utána tanulja is meg őket. Hogy mi milyen sorrendben lesz azt nem tudom.

1. A németek fontosnak tartják hogy a Mo-i háttér rendben legyen. Ezen azt értem hogy legyen egy elfogadható theória hogy mi lesz az otthoniakkal. Pl.: gyerek már gimnazista, nagymamáék rendezik, vagy a férj is Németben dolgozik, vagy a gyerekek is tanulnak németül és jönnek utánam,stb.

2.Tudjon beszélni a munkájáról és beszéljen is róla, hogy mihez ért a szakmáján belül. Legyen büszke a szaktudására, dene felejtse el hogy ez egy idősotthon. Értékelni fogják ha tud katéterezni, különböző dolgokat mérni, injekciót  beadni, stb de a lényeg az ápolás és a jó kontaktus az otthon lakóival.

3. Ön egy Európai országból jön ahol jó az iskolarendszer.Tervezi és nagyon gyorsan meg fog tanulni németül mivel Németországban szeretne élni és dolgozni.Szívesen tanul majd a szabadidejében, mivel más dolga itt úgysem lesz.. Nagyon örülne neki ha erre a német tanulásra minnél több lehetőség lenne.Tervei között szerepel hogy minnél előbb megszerezze az Anerkennungot, és utána a szakképzettségének megfelelő beosztásban dolgozhasson.

4. A legvégén meg fogják kérdezni hogy mi a hobbyja. Ne lepődjön meg ezen és készüljön fel rá egy őszinte válasszal, ami akár vicces is lehet, de rosszul is elsűlhet mert ha pl a kertészkedés a hobbyja akkor Ön nem tud a kertje nélkül boldog lenni Németországban, és a németek szerint ez rossz.A németek igazándiból nagyon kedves, rendes emberek és mint munkáltató vagy főnök is fontosnak tartják hogy a munkatársaik boldogok legyenek.

 

Amiről NE beszéljen, illetve ahogyan beszéljen 1-1 témáról:
NE: A mostani munkahelyi problémáiról, a rosszul fizetettségről és a bunkó munkatársakról, rossz főnökről. (akkor igaz)
ÍGY:Beszéljen arról hogy a rossz technikai, stb problémák ellenére mindent megtettek nap mint nap a betegek minnél jobb ellátására érdekében.

NE:Arról hogy lehúz 2-3 évet Németországban amivel megoldja az anyagi problémáit és utána hazajön.
ÍGY: Nyugdíjas korára megteremti magának azt az anyagi biztonságot amit az elmúlt 20-25 év alatt nem sikerült.

NE: Gyerekeimnek is megmondtam hogy ez egy szar ország és mielőbb húzzanak el ők is innen
ÍGY: Örülök neki hogy segíteni és támogatni tudom a gyerekeim továbbtanulását, és miután végeztek akkor eldönthetik hogy hol élnek tovább.

Nagyjából ennyit szerettem volna erről elmondani Önnek.Nagyon örülök neki ha a fentiek szerint elkészíti és leírja az Ön saját bemutatkozó és állásinterjús szövegét magyarul és németül. (segíttessen magának németessel) Mi ezt így csináljuk. Fenti írás az idősotthonos ápolóinknak készült, de bármilyen szakmára alkalmazható kis módosításokkal

 

Szerző: K.J.

A FELKÉSZÜLÉS-ről létrehoztunk egy külön Facebook oldalt, ahol folyamatosan olvashatja a legújjabb cikkeket a célkitűzés, motiváció, önéletrajz és állásinterjú témákról: https://www.facebook.com/felkeszulesnemetmunka