Bezárás

Motiváció

Motivációs levél

Az önéletrajzot a MOTIVÁCIÓS LEVÉL-el együtt szokás elküldeni.

MOTIVÁCIÓS LEVÉL - Miért nem elég az önéletrajz?

Az önéletrajz a "szárazanyag" az "élettelen" része a pályázati anyagnak, a motivácios levél pedig - ha jól sáfárkodunk a képességeinkkel - akkor valódi "önmarketing". Gondoljuk csak végig: nem mehetünk oda a leendő munkaadónkhoz, hogy "naaaa, légyszi, légyszi....." A motivácios levél az egyetlen eszköz amivel megszólithatjuk és meggyőzhetjük arról, hogy pontosan mi vagyunk az a személy akit keres. Hogy néz ki egy motivácios levél ( mert, hogy ez valoban egy levél, annak minden formai követelményével együtt) es milyen részekre tagolódik? (Fentről lefelé haladva) 

1. Empfanger/cimzett
(a cég neve, címe, ha kontaktszemély is meg van adva, akkor ide is irjuk be a nevét, ne csak a megszólításba)-bal oldal fennt
2. Absender/feladó (név, cim, tel.szám, e- mail cim) -jobb oldal fennt
3. Betreff/tárgy (Bewerbung als..., ha a hirdetésben meg van adva hivatkozási szám, akkor ezt ide kell irni, valahogy így: Bewerbung als Krankenschwester Stellennummer: 234243) - bal oldal Empfanger alatt
4. Datum -jobb oldal fent, egy sorban a Betreff-el. Motivácios levélben nincs fotó! - csak az önéletrajzban. 

A levél további részének a strukturája: 

1. Megszólítás: Sehr geehrte/geehrter......Frau/ Herr (Ha a hirdetésben kontaktszemély neve szerepel, mindig a megadott személynek irjunk, ne általánosságban: Sehr geehrte Damen und Herren.)
2. Bevezetes (Hogyan jutott tudomásunkra az állás?) 
3. Miért írunk? (új kihivást keresünk a szakmánkban stb...)
4. Mi a közös pont az álláshirdetés és a mi terveink között? (a közeljövőben pl. Nemetországba költözünk, abba a városba, ahol a cég xyz szakembert keres stb....)
5. Mi az amit kinálni tudunk? (gyakorlat az adott területen stb)
6. Szakmai utunk - képzések, szakmai gyakorlat, több éves munka az adott szakterületen, különféle képességek. Az önéletrajzunk azon szakaszát kell itt kicsit "bő lére" ereszteni, ami a meghirdetett állás profiljába vág. Erről több mondatot is írjunk es biztosítsuk az olvasót, hogy az az idöszak, amikor ezt a tevékenységet végeztük, egy nagyon örömteli es tapasztalatokban gazdag idő volt a számunkra, ezért szeretnénk továbbra is (vagy esetleg megint) ezzel foglalkozni.
7. Személyisegjegyek (amelyek alkalmassá tesznek ill segítenek a meghirdetett feladat ellátásában) 
8. Fizetési igény (ha kérik)
9. A munkábaállás lehetséges időpontja. (Itt kell megemliteni azt is, milyen hosszú felmondási időnk van még a mostani munkahelyünkön. - a felmondäsi idő betartása a lojalitás jele, ez is mint pozitiv tulajdonság, szimpatikussá teszi a jelentkezőt)
10.Lezárási formulálás (Itt fejezzük ki reményünket, hogy egy esetleges állásinterjú keretein belül "többet is mutathatunk magunkból" )
11. Elköszönés, aláirás stb...

Persze németül ez egyáltalán nem olyan könnyű, ezért NE habozz és vágj bele és ÍRD MEG MOST!

Készítette: Sz.F.J.

A FELKÉSZÜLÉS-ről létrehoztunk egy külön Facebook oldalt, ahol folyamatosan olvashatja a legújjabb  cikkeket a célkitűzés, motiváció,  önéletrajz és állásinterjú témákról: https://www.facebook.com/felkeszulesnemetmunka