Bezárás

Önéletrajz

Hogyan írjunk önéletrajzot?

A jó önéletrajz informatív, átlátható és figyelem felkeltő. Minden fontos információ benne van, ugyanakkor nincs benne semmi felesleges. Az önéletrajzra mindenképp érdemes időt fordítani, hisz a munkaadók ez alapján döntik el, hogy kivel fognak a továbbiakban együtt dolgozni. Helytelen önéletrajzzal valószínű lehetőségünk sem lesz bemutatni, hogy milyen jó szakemberek vagyunk.

Töltse le most ingyenesen egyszerű német nyelvű önéletrajz mintánkat!

A külcsíny:

Az önéletrajz lehetőleg ne legyen rövidebb egy nyomtatott oldalnál. Ha még kevés munkahelyünk volt, akkor célozzuk meg az éppen egy oldalas terjedelmet. Nem szép, ha három sor átlóg a következő oldalra, de az sem jó, ha még egy oldalt sem tudunk írni magunkról. Ha a jelentkező pályakezdő és emiatt van gondban a terjedelemmel, akkor célszerű néhány mondatot írni a tanulmányairól és a jelenlegi (első) munkahelyről. Azzal is kitölthető a tér, ha a személyes tulajdonságainkról  írunk egy-két mondatot. A sortávolságot is megnövelhető, ha nem is 1.5 méretűrere, de 1.2-re nyugodtan, így még átláthatóbb, könnyebben olvasható lesz az önéletrajz. A Word alapból beállított széles margóit nem tanácsos változtatni!  Két betűtípusnál többet ne használjunk, és a különböző színeket használatát is mellőzzük.

A tartalom:

Egy önéletrajz 3 fő részből áll.

Előre jönnek a személyes adatok: név, születési idő, születési hely, cím, telefonszám, e-mail cím, családi állapot. E mellé szokás beszerkeszteni a fényképet. 

Második az iskolai végzettség, a tanulmányok. Fordított sorrendben, tehát először az utoljára végzett iskola, majd sorban a korábbiak, egészen a középiskoláig (általános iskola nem lényeges). Egy-egy iskolához általában annyit szokás csak írni, hogy mettől meddig tartott a szakképzés,  az intézmény pontos neve és címe, valamint a megszerzett végzettség pontos megnevezése.

Következő, harmadik rész a munkahelyek felsorolása. Figyelem! Nyugat-európai munkaadók és állásközvetítők leginkább a tapasztalatra kíváncsiak, tehát ezt a részt kell a legalaposabban bemutatnunk. Főiskolai, egyetemi gyakorlatokat is célszerű ebben a részben bemutatni, nem a tanulmányoknál. Azokat a munkahelyeket se hagyjuk ki, amelyeknek semmi közük sincs az aktuális jelentkezéshez. Szintén időben fordított sorrendben célszerű haladni és minden munkahelyet beírni. Ne felejtsük el megjelölni, hogy éppen most mivel foglalkozunk. Ha ezt nem tesszük meg, akkor az állásinterjún a felvételiztető valószínűleg rákérdez, hogy az adott időpontban mit csináltunk?

A munkahelyek felsorolásánál első az időszak (mettől meddig), majd a cég neve és címe, majd az ottani beosztás megnevezése. Mindig ki kell fejteni, hogy a beosztás pontosan milyen munkakört takar, és célszerű felsorolni, mivel foglalkoztunk az adott munkakörben! A munkaadó cégek tevékenységéről is írhatunk egy-egy mondatot. Célszerű ügyelni arra, hogy a cég nevét, amennyire lehetséges, fordítsuk le az adott ország nyelvére. Pl. egy német munkaadó nem fogja érteni, hogy mit jelent az, hogy "Kulacs Étterem"!

Ezek után következzenek a nyelvek. Mikor, melyik nyelvből, milyen szinten tettünk nyelvvizsgát.Ha nyelvvizsgával nem rendelkezünk az nem baj, de ilyenkor ne írjunk dátumot a nyelvtudás elé. Elég annyi, hogy "középfokú szinten beszélek és írok németül", vagy egyszerűen: "Deutsch: B2". Nyugati munkaadók szinte soha nem kérnek nyelvvizsgát, viszont általában ellenőrzik aktuális nyelvi készségeinket. Ne felejtsük el megemlíteni a szakmai anyaggal bővített nyelvvizsgákat sem. Természetesen elég minden nyelvből a legmagasabb szintet bejegyezni, mert ha van egy középfokú vizsgánk, senkit nem érdekel, hogy mikor tettük le az alapfokút.

Végül jöhetnek az "egyebek", egyéb képesítések: Jogosítvány, számítástechnikai tudás, tanfolyamok.

Legutolsó helyre kerüljön a hobbi, érdeklődési kör. Csak felsorolás, nem részletezés.

Ne az önéletrajzban írjuk le, hogy miért jelentkezünk egy adott állásra! Annak a helye a kísérőlevélben van. Magyarországon egy kísérőlevélben értékelik a "mindent meg akarok szerezni és meg is szerzem" hozzáállást, Nyugaton ennél lehetünk visszafogottabbak, őszintébbek. A kísérőlevélben se írjunk fizetési igényeinkről. Sőt, anyagi szempontjaink csak második helyen szerepeljenek a motivációink között (még ha nem is így van).  Nagyon fontos, hogy az önéletrajzban ne legyenek helyesírási hibák.

Forrás: eurowork
J.Sz.F.
 

A FELKÉSZÜLÉS -ről létrehoztunk egy külön Facebook oldalt, ahol folyamatosan olvashatja a legújabb  cikkeket a célkitűzés, motiváció, önéletrajz és állásinterjú témákról: https://www.facebook.com/felkeszulesnemetmunka